Какво трябва да знаете за хамалите?

Какво трябва да знаем за хамалите. Хамалски услуги-важните подробности при преместването на дома

Хамалски услуги – важните подробности

Като всеки занаят, така и този с хамалските услуги, има своите тънкости, подводни камъчета и детайли, които всеки работещ в тази сфера знае. Какво обаче се оказва за ползващите услугата? Често попадат в някакви заблуждения, очакват нереални неща – както в положителен, така и в отрицателен смисъл, а всичко това може да доведе до загуба на нерви, време и средства. Все неща, с които никой не иска да се разделя.

Дайте си/ни време

Повечето хора обичат нещата да стават веднага, на момента или най-късно на следващия ден. Когато обаче се планират мащабни промени, някои искат да помислят на спокойствие и да преценят. Ако на вас ви предстои преместване, което не е належащо да се случи утре, препоръчваме да потърсите фирми за хамалски услуги. След като сте набелязали няколко (две или три), може да направите следното:

  • Опишете услугите, от които се нуждаете – разглобяване, опаковане, пренос, транспорт, сваляне, сглобяване, почистване… Все детайли, които са важни за определяне на точните параметри на услугата. В зависимост от това се изпращат нужните хора, опаковки и превозно средство.
  • Ако можете, снимайте помещенията и вещите, които подлежат на преместване и ги изпратете на избраните фирми с молба за оферта. Това дава допълнителна информация на хамалските фирми, с която могат да ви направят точна оферта.
  • Уговорете ден и час, за да може и вие да присъствате.

В случай че нямате време или не искате да чакате, рискът от грешки се увеличава. Те може да бъдат несъобразяване с метода на таксуване и завишаване на крайната цена, висока цена заради спешната услуга и много други, с което да си навлечете главоболия. Разбира се, не е задължително нещата да се случват по този сценарий, но знаете за бързата работа и майстора, нали? Аванс във времето от порядъка на 5-7 дни е напълно достатъчен.

Предупредете съседите

Ако сте от късметлиите и съседите ви не правят проблем за нищо, честито, вие сте рядкост. Но в масовия случай нещата не стоят така. Задължително предупредете съседите, за да не се стига до стълкновение, пък било то и словесно, между тях и работниците от хамалската фирма. На никого не му е приятно да му се правят проблеми, скандали и да се вика полиция за нещо толкова елементарно като преместване на малко багаж или мебели.

Бъдете на разположение

Да, много хубаво ще бъде, ако можете да разчитате всичко да премине гладко, докато продължите да ходите на работа или вършите някакви други задачи. Истината е, че на вас ще ви бъде притеснено непознати хора, колкото и коректни и съвестни да са, да се разхождат из дома ви. Може да получавате чести обаждания, които все пак ще пречат на работата ви. Затова съветът е, освободете се от ангажименти в деня на преместването.

Отбележете, ако в багажа има скъпи или ценни вещи

Е, не очаквайте, че някой ще рита кашоните или ще ги пуска по стълбите, за да не ги носи… Но все пак, отделете и упоменете, че в багажа има ценни и скъпи вещи. А, ако са чупливи, задължително поискайте или се погрижете за правилното опаковане и маркиране.

Опаковайте правилно

В случай че сте решили сами да се заемете с опаковането на вещите си, съветът е да не препълвате кашоните и торбите. Много по-лесно и ефективно е да се преместят и подредят малки кашони, отколкото един огромен да се тътри по стълбите. Има и вариант нещо да се скъса, а нуждата от нова опаковка да ви струва средства.

Подарете/продайте ненужното

Важно е да знаете, че ако сте решили да продадете или подарите някои от вещите си, има вариант това да не се случи до деня на голямото преместване. В случай че не сте упоменали въпросните вещи в заявката за хамалски услуги, а в крайна сметка се наложи транспортирането им, това може да ви струва допълнително средства.