Как да спестим нерви и пари когато сменяме квартира?

Как да спестим нерви и пари когато сменяме квартира

Транспорта на мебели и местенето на квартира е доста неприятно нещо. Най-често, покъщнината може да бъде преместена в нова квартира по два начина:  със собствени  сили и помощта на приятели или с наемане на специализирана фирма за хамалски услуги.

В първия случай преместването в нова квартира е неприятно и изисква от вас значителна организация. Този метод е евтин, но повечето хора не са наясно, че ще имат толкова много неща за правене и изскачащи проблеми за решаване.

Във втория случай всичко е ясно. Специалистите вършат всичко, а вие просто трябва да платите.   С помощта на фирма за хамалски услуги всички грижи и отговорности по преместването отпадат, но трябва да платите за услугата. Хамалите знаят  как да се опаковат лесно чупливи предмети и да пренасят безопасно всякакви мебели.

Самото преместване в нова квартира е операция разделена на три етапа:

  • подготовка и опаковане на имуществото за преместване;
  • работа по товарене и транспортиране;
  • разтоварване и разопаковане на нови жилища;

Това всъщност е много по-сложно, отколкото изглежда на пръв поглед, тъй като повечето хора нямат представа за потенциалните проблеми.

Нека да помислим малко, кое ще ни излезе по-евтино и заслужава ли си цената?

Самостоятелното преместване на квартира изисква да научите някои правила за да предотвратите потенциални инциденти.

Например в основните транспортни разпоредби най-важното нещо, което трябва да се спазва е сигурността. Ето защо винаги трябва да се съобразявате с правилата за транспорт и да не правите компромис, като превозвате едрогабаритни товари с личния си автомобил.

Голяма роля за безопасността играе правилното опаковане на имуществото.  Основна тънкост за спестяване на пари тук е да попитате от за излишни кашони от кварталния магазин, като изберете достатъчно такива с един и същ размер, защото после по-лесно се подреждат и се събира повече багаж в буса.

Добре е да си изградите някаква система за маркиране и обозначаване. Например да надпишете чупливите неща и да може в новата квартира да лесно да намирате къде и какво има.

По време на товаренето трябва да се вземе предвид факта, че цялото налично пространство в автомобила трябва да бъде добре запълнено. Спестената площ, спестява страшно много пари за допълнителни курсове. Това изисква значителен опит, който не всеки притежава.  Демонтажът и монтажът със сигурност много ще ви затрудни. Дори и да използвате помощ от приятелите си вие пак ще трябва да отделите няколко дена и дори седмици за пълното преместване и сглобяване на имуществото в новата квартира.

Цената в пари на всичко това ще ви излезе колкото струват почерпките на помагащите приятели. Все пак не трябва да забравяме и цената на опаковките и осъществените многократни курсове с личния автомобил. Най-голяма обаче е загубата на време, тъй като всичко ще става много бавно на принципа проба-грешка. Не е изключено да понесем някоя и друга безвъзвратна загуба на имущество и повреди на мебели.

От друга страна наемането на специализирана фирма за хамалски услуги може да ви спести загубеното време и да ви помогне в организацията на опаковането, разглобяването, товаренето, транспорта, разтоварване и сглобяване в новата квартира. Дори ако прецените правилно големината на вашия багаж и вземете подходящ транспорт за пренасяне с един курс, всичко ще ви излезе много по-евтино от самостоятелното пренасяне и в крайна сметка ще спестите голяма част от парите си. Най-важното обаче е сигурността. Повечето фирми предоставят гаранции за запазване на мебелите и не е необходимо да мислите за правилата при транспортиране.

В крайна сметка всеки сам трябва да намери за себе си начина, които ще му спести правилното количество нерви и пари при пренасянето в нова квартира. Аз лично избирам спестяването на време и нерви пред разхода на малка сума пари.