7 безценни съвета за преместване в нов дом

Седем безценни съвета за преместване в нов дом

Всяко преместване в нов дом е различно и силно индивидуално, но винаги има няколко общи правила, които важат за всички случай. В тази статия ще ви предложим 7 безценни съвета за преместване в нов дом:

1. Доброто планиране и организация на преместването са основата на успеха!

Много е важно да направите предварителен план на операцията. Колкото по-подробен е той, толкова по-малко проблеми ще имате при самото преместване в новото жилище. Най-общо той трябва да включва следните точки:

  • Съставяне списък на имуществото, което ще се премества, това което ще се изостави, подари или продаде.
  • Намиране на подходящ транспорт и хамали за пренасяне по най-безопасния и бърз начин на имуществото.
  • Подготовка на новия дом за приемане на мебелите.
  • Планиране на деня и времето за пренасяне, товаренето, пътуването и разтоварването.

2. Формулата за успех при пренасяне е:  добри хамали + подходящ транспорт.

Ако разчитате на бързина и качество задължително трябва да изберете фирма за хамалски услуги, която има и подходящ автопарк и разполага с професионални хамали.  За да се избегнат всички възможни недоразумения предварително трябва да ги поканите да направят оглед на мястото и да обсъдете всички подробности, включително разходите. Те ще ви помогнат да съставите по-лесно вашия план.

3. Правилното опаковане е половината от успеха!

След като съставите списъка на това което ще пренасяте, трябва да го опаковате и да прецените какъв обем и с каква тежест ще бъде вашия багаж. Още от рано започнете събирате на опаковъчни материали. Правилното опаковане трябва да е здраво и кутиите да с правилния размер. Повярвайте по-добре да вземете дебели строителни чували отколкото торби за боклук, които са тънки и могат да пристигнат на новото място в насипно състояние. Казвам го от опит.  Подгответе си стая в която ще трябва да сглобявате разглобените неща, така че да не ви пречат останалите предмети.  С цел удобство при пренасянето оставете кашоните да не са по тежки от 30 кг.

4. Маркирайте опаковките

Маркирането е от изключително значение, както при пренасяне (за да се знае дали съответната кутия е чуплива), така и в помощ на  разопаковането (за да намирате по-лесно нещата). Една идея е да маркирате нещата от различните стаи с различен цвят и още при доставянето имуществото си попада на мястото.

5. Намерете подходящ транспорт за товарене

На първо място не се опитвайте да транспортирате покъщнина в малки автомобили. Най-голямата грешка е да започнете да носите на части с личен автомобил или с автомобил на приятел. Дори да е пикап, трудно се превозва хладилник и гардероб. При това не се знае в какво състояние ще пристигнат мебелите.

На второ място, след като изчислите разхода на гориво при многократните пренасяния ще кажете сбогом на икономията.

На трето място, трябва да се съобразявате с времето.

Затова най-добрия вариант за преместване е да наемете фирма с подходящ автомобил, който може да пренесе цялата покъщнина на един път. Още по-добре е ако тази фирма предлага и хамалски услуги, така всичко ще ви се получи по най-добрия начин.

При товаренето има една основна тънкост: – Най-ценното се товари последно! На едно място отделете най-ценните ви неща и документи, които винаги трябва да ви бъдат пред погледа.  Другата чанта трябва да включва инструменти и лични вещи от първа необходимост, които ще бъдат полезни на новото място.

6. Подгответе новия дом за разтоварването

Този момент се пренебрегва от много хора и когато пристигнат на новото място откриват, че фотьойла им не минава през вратата или се сдобиват с обелени ъгли на новия дом и надраскани мебели.

Няколко дни преди това измерете широчината и височината на вратите. С картон и фолио може да предпазите ъглите както на апартамента така и на мебелите.

Изгответе предварителен план, кое къде ще бъде доставено и освободете коридорите от всички пречки за преминаване.

7. Планирайте времето на операцията

Най-доброто време за преместване е рано сутрин или през уикенда. Така ще имате повече време за разтоварване и подреждане на новото място. Добрите фирми за транспортни услуги ще се съгласят да работят през почивните дни, но това ще го уточните още при огледа.