6 съвета при преместване на пиана и други музикални инструменти

Кой е любимият Ви музикален инструмент?

Независимо дали сте професионален изпълнител или запален любител музикант, ще искате да се уверите, че при преместване вашите музикални инструменти са в добро състояние.

Не е тайна, че цената на пиана и други музикални инструменти е висока, а поправката и замяната на счупени части е трудна и понякога невъзможна. Затова, при преместване е важно да бъдат опаковани и транспортирани по най-подходящия начин.

шест съвета при преместване на пиана и други музикални инструменти

Съвети за успешно преместване на музикални инструменти

Тъй като  музикалните инструменти са деликатни предмети, трябва да се спазват специални предпазни мерки, когато се опаковат или преместват.

1. Наемете специалисти от професионални хамалски услуги

Няма смисъл да се мъчите сами да пренасяте тежките инструменти като пиана и други. Само ще пострадате, ще изгубите време, а резултатът… едва ли ще е това, което очаквате. Най-добре се доверете на професионалисти, които бързо и лесно ще извозят нужното до новия ви дом.

Преди това обаче е нужно да подготвите инструментите по подходящ начин. Съобразете се с предписанията за дадения музикален инструмент и го преместете, както е указано. Например, месинговите инструменти, които могат да се разглобяват, се опаковат в различни кутии с цел да не се наранят при пренасянето.

2. Опаковайте музикалните инструменти по подходящ начин

Всички музикални инструменти не могат да бъдат опаковани по еднакъв начин. Нито заедно. За някои ще е нужно да бъдат разглобени, за други – да бъдат опаковани в кашон с подходяща хартия, за да олекоти евентуален удар или счупване. При всички случаи отделете си достатъчно време, за да опаковате инструментите така, че да бъдат здрави при пристигането си на новото място. По този начин ще улесните и фирмата по преместването, а и ще намалите шанса за щети.

3.Направете си график и се придържайте към него

Преди да ангажирате компания по преместването, направете си график по дни кое и кога ще бъде извозвано. Оставете музикалните инструменти за накрая, за да не са заедно с други вещи. Така шансът да се наранят е много по-малък.

Уведомете движещата се компания, която наемате, за конкретната дата и час на преместването (особено ако ви трябват за строго специфичен ден). Уточнете предварително местоположението и маршрута, особено ако е в непознат район или със специфична локация. Ако има възможност да се избегнат натоварени места, нека да е така. Защото шансът за по-лесно транспортиране в участъци с по-малко трафик е по-голям.

4. Имайте предвид времето и прогнозата

При пренасянето на музикални инструменти от значение е времето. Ако вали, шансът инструментите да пострадат, въпреки че са добре опаковани, е по-голям, отколкото ако времето е сухо. Споделете опасенията си с компанията по пренасянето и вземете най-доброто решение с оглед на времето.

5. При опаковане на струнни и месингови инструменти използвайте подходящи калъфи

Винаги, когато възнамерявате да опаковате всякакви струнни музикални инструменти като цигулки, виолончели, китари и т.н., уверете се, че леко сте разхлабили струните. Можете да използвате обвивка за покриване на всеки инструмент и така да го поставите в удобен и предназначен за него калъф.

Може да поставите намачкана хартия в празното пространство в калъфа, за да по-добра защита при преместването. Ако оставите празните места без хартия или мека хавлиена кърпа, рискувате инструментът да се измести и да се придвижва в кутията по време на пътуването. Това може да доведе до повреди като драскотини по повърхността на инструмента, нарушаване неговата цялост и дори нефункциониране.

Ако възнамерявате да опаковате по-големи инструменти като пиано, винаги използвайте по-твърди калъфи. Препоръчително е обаче да наемете експерти, които да ви помогнат да опаковате по-големи инструменти, за да избегнете щети.

6. Надпишете кутиите и опаковките

За да не се чудите кое къде се е скрило след преместването, най-добре предварително надпишете какво съдържа всяка кутия, кашон или опаковка. Това важи с особена сила за инструменти, които са разглобени и се пренасят на части (пиана и други по-едри).

Чудите ли се къде да намерите надеждна компания, която да премести вашия музикален инструмент? Хамали Престо ще се погрижи преместването на вашите музикални инструменти да се случи по най-подходящия начин.